Het GeluksLab

De Formule Naar Een Mooier En Gelukkiger Leven

Wat is hypnose?

Van alle alternatieve therapieën is hypnose de therapie waarover mensen waarschijnlijk de meeste vooroordelen en verkeerde opvattingen hebben.

Bijna iedereen heeft wel eens ‘stage-hypnose’ gezien, waarbij de hypnotiseur de kandidaten allerlei komische dingen laat doen. Hierdoor lijkt het alsof de hypnotiseur je dingen tegen je wil in kan laten doen en dat is nu juist niet het geval. Je zult nooit iets doen of een suggestie accepteren die tegen jouw waarden en normen in gaat.

Wat dan wel?

Wanneer je een film kijkt of een boek leest en je helemaal op gaat in de wereld van de film of het boek, dan kan het zijn dat iemand je wat vraagt en je het gewoon niet hoort. Of het kan zijn dat je in de auto zit, je al een tijdje onderweg bent, en je je opeens realiseert dat je al veel verder bent dan je had gedacht.

Beide genoemde ervaringen zijn trance ervaringen en ieder mens maakt deze ervaringen wel eens mee.

Hypnose is een soortgelijke trance ervaring. Net zoals je tijdens het autorijden met je volle bewustzijn je bestemming hebt bereikt, ben je in hypnose ook altijd bij vol bewustzijn en ben je alert.

En terwijl je geniet van die diepe staat van ontspanning en trance, is er altijd je onbewuste wat over je waakt en je onmiddellijk in actie laat komen als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.

Het voordeel van de trancetoestand is dat je gemakkelijker open staat voor positieve ideeën of suggesties. Daarnaast is ook je oplossingsgerichte en creatieve vermogen groter onder trance.

Kan hypnose mij dingen laten vertellen die ik niet wil vertellen?

Kan hypnose mij dingen laten vertellen? Nee, dat gaat niet gebeuren. Ook in hypnose heb je altijd een keuze. Het brein gaat altijd door met functioneren en redeneren. Wel kun je sommige innerlijke waarheden ontdekken over je situatie of beperkende overtuigingen waarvan je je niet bewust  was. Deze onbewuste “programma’s” kunnen er dan voor zorgen dat je boos bent, ziek wordt of dat je geen geluk ervaart.

Het goede nieuws is, dat als je deze innerlijke saboterende programma’s hebt ontdekt, je ze ook kunt veranderen waardoor je je weer goed, gezond en gelukkig voelt.

Kan ik me de hele sessie herinneren?

Heel af en toe komt het wel voor dat een sessie niet herinnerd wordt. Soms is dit juist de bedoeling en kan het een gewenst effect hebben.

Tijdens de hypnose ben je altijd bij vol bewustzijn en je hoort ook alle geluiden om je heen. Je weet dus altijd wat er gebeurt en kunt dus, net zoals bij autorijden, wanneer je maar wilt, remmen, stoppen of uitstappen: dus ook uit trance komen. Daarnaast zul je je het merendeel van de sessie kunnen herinneren. Misschien zelfs beter dan een normaal gesprek omdat je brein in zo’n gefocuste staat van concentratie is.

Kan ik wel gehypnotiseerd worden?

Ja, in feite is iedereen hypnotiseerbaar. Je kunt je brein leren om in trance te gaan en daar steeds beter in te worden. De diepte van de hypnose kan van persoon tot persoon verschillend zijn.
De meeste mensen denken dat ze niet in hypnose waren na een sessie. Wat ze wel merken is dat er sommige dingen zijn veranderd, soms direct, soms na een dag of na een week. Soms zijn de veranderingen subtiel en soms diepgaand.

We hypnotiseren onszelf vaker dan je denkt.

Door onszelf steeds namen te geven, beperkingen op te leggen en angsten aan te praten, geven wij ons zelf vaak negatieve suggesties en hierdoor een negatief gevoel. Hierdoor verandert een nare gewoonte, als je die maar lang genoeg toepast, in een overtuiging en ga je krijgen waar je om vraagt.
Daarom geef ik je in hypnose zoveel mogelijk positieve suggesties die je ondersteunen om je beter te voelen.

 
Opbellen
E-mail
Info